Різдвяний піст • Christmas Fast

St_Anne_Orthodox_Toronto_Nativity_Icon

Розпочався Різдвяний піст, або Пилипівка

Matthew 6:16-18

Moreover when you fast, be not, as the hypocrites, of a sad countenance: for they disfigure their faces, that they may appear unto men to fast. Verily I say unto you, They have their reward.
But you, when you fast, anoint your head, and wash your face;
That you appear not unto men to fast, but unto your Father who is in secret: and your Father, who sees in secret, shall reward you openly.

Матвія 6:16-18

А як постите, то не будьте сумні, як оті лицеміри: вони бо зміняють обличчя свої, щоб бачили люди, що постять вони. Поправді кажу вам: вони мають уже нагороду свою!
А ти, коли постиш, намасти свою голову, і лице своє вмий,
щоб ти посту свого не виявив людям, а Отцеві своєму, що в таїні; і Отець твій, що бачить таємне, віддасть тобі явно.

Різдво Христове – дивовижний час, коли серце наповнюється радістю від очікування народження Христа. Аби осягнути це диво, потрібно гідно підготуватися. І такою підготовкою є Різдвяний піст, який розпочинається 28 листопада і триватиме сорок днів – до самого свята Різдва.

Цей піст також називається Пилипівкою — від імені апостола Филипа. Після Вознесіння Господнього апостол Филип проповідував Слово Боже в Галилеї, Греції, Сирії, Малій Азії, Лідії, за що його розіп’яли на хресті.

Відомо, що піст – особливий час для християнина, але насамперед це час духовного очищення, а не дієти. Святитель Іоанн Златоуст писав, що «один тільки піст не вводить на небо, якщо не має своєї сестри – милостині, бо милостиня – то крила молитви; коли зробиш молитві крила, то вона піднесеться на небо…». Тож, головне в піст – не забувати про милосердя і молитву.

Lenten ingredients: vegetables, cereals, legumes

Різдвяний піст менш суворіший, ніж Великий і Успенський — за уставом у вівторок, четвер, суботу та неділю дозволяється вживати рибу та їжу з рослинними маслами.

Разом із тим, за сучасних умов життя, Різдвяний піст є найспокусливішим, оскільки на нього припадає також світське свято Нового року. Тому головне — уміння православної людини розуміти, що Новий рік – це мирське свято, а Різдво – православне. Треба зуміти й дотриматись посту, й не образити тих людей, які зустрічають Новий рік. Ми маємо не доводити іншим, що це гарно, а то погано, а просто показувати іншим приклад своєю поведінкою — молитвою та постом.

Традиція посту сходить до ранніх християн. Основним правилом посту у них було не їсти більше як один раз на день, утримуватися від вина, солодкого і поживного, проводити день в самоті і молитві.